Alle info over Ecologische en duurzame schoenen om te hardlopen voor dames en heren

Home Weg Spikes Trail Adidas Altra Asics Brooks Hoka Inov-8 Karhu Mizuno New Balance Nike On Saucony Under Armour Looptips Over A-Z
Home - Looptips - Ecologische schoenen
Alle info over ecologische en duurzame schoenen om te hardlopen voor dames en heren + Top 5!

Een wereldbol met 3 groene pijlen errond Duurzame en ecologisch hardloopschoenen zijn beter voor onze planeet en je loopt er even comfortabel mee. Bij het vervaardigen van biologische schoenen wordt meer organische materialen gebruikt. De schoenenproducenten beginnen te beseffen dat ze de vervuilende materialen zoals zware chemicaliën en plastic in de toekomst zoveel mogelijk moeten verminderen in hun productieproces. Maar anno 2023 is er nog steeds een lange weg te gaan vooraleer alle loopschoenen op een koolstofneutrale wijze worden geproduceerd. Hieronder vind je een overzicht van de meeste ecologisch vriendelijke loopschoenen die je momenteel kunt aanschaffen.

Mizuno brengt met de Wave Neo collectie zijn eerste 2 CO² neutrale hardloopschoenen

Hardloopschoenen van Brooks

Hardloopschoenen van Veja

Top 6 Ecologische loopschoenen


Mizuno brengt met de Wave Neo collectie zijn eerste 2 CO² neutrale hardloopschoenen
70% milieuvriendelijke materialen

De Japanse sportfabrikant is het eerste mondaile merk van loopschoenen die er in slaagt om 2 schoenen van zijn assortiment op een klofstofneutrale manier te produceren. Voor het vervaardigen van de Mizuno Wave Neo Ultra wordt momenteel 70% milieuvriendelijke materialen gebruikt. Bij de Mizuno Wave Neo Wind is dit 60%. Daarvoor gebruikt Mizuno voor het vervaardigen van de middenzool twee innovatieve technologieën. Bloom™ is een op algen gebaseerd materiaal in combinatie met Pebax®Rnew®, dat een plantaardig materiaal is gemaakt van castorbonen.
Naast deze materiaalkeuze die de Japanse ontwerpers maakten waren ze bij Mizuno vastbesloten om het waterverbruik tot een strikt minimum te beperken. Het bovenmateriaal van deze 2 type loopschoenen is ongeverfd. Daardoor slagen ze erin om het waterverbruik met 100% te reduceren ten opzichte van de standaard verfprocessen.

Mizuno Wave Neo Ultra Heren

Een kijk op de zijkanten van de Mizuno Wave Neo Ultra voor mannen

Gewicht: 309 gram
Offset: 8 mm

Mizuno Wave Neo Wind Dames

Een kijk op een paar Mizuno Wave Neo Wind loopschoenen voor vrouwen

   

Gewicht: 201 gram
Offset: 12 mm

En wat met de overige 30%?

Tijdens de berekening van al deze acties om de impact op de aarde te beperken kwamen ze tot de conclusie dat de gebruikte innovatieve technologieën en processen nog niet voldoende waren om CO² neutrale schoenen te produceren. Daarom beslisten ze om het verschil te compenseren door twee bomen te planten op de aarde voor elk verkocht paar van deze type hardloopschoenen. Daarvoor werken ze samen met de National Forest Foundation, Amerikaanse non-profitorganisatie. Deze bomen vangen de schadelijk koolstof op uit onze atmosfeer en vormen een integraal onderdeel van een gezond ecosysteem.
Daarbij zegt Mizuno dat de meeste sporters zich zo verbonden voelen met de natuur. De leukste en mooiste omgeving om een dagelijkse looptocht uit te oefenen. Niet toevallig zijn de Wave Neo Ultra en Wave Neo Wind hardloopschoenen die geschikt zijn voor je dagelijkse looptrainingen.

Een blik op de boomstammen van een bos
Wat zegt een onafhankelijk bedrijf?

Uiteraard is het allemaal makkelijk als fabrikant om te beweren dat ze koolstof neutrale hardloopschoenen produceren. Om dit alles kracht bij te zetten hebben ze dit laten certifiëren door een onafhankelijk Japans DNV verificatie bedrijf. In het document lees je dat de productie van deze loopschoenen in de lente van 2022 plaatsvond in Vietnam. Voor de productie van circa 53000 loopschoenen werden in totaliteit 100 000 bomen gepland in de Verenigde Staten van Amerika.

Hardloopschoenen van Brooks

Het Amerikaanse sportmerk Brooks is een van de enige merken die al een tijdje actief bezig is om ecologische en duurzame loopschoenen te produceren.
Sinds 2014 is het bedrijf Bluesigh gecertificeerd waardoor het zich verbindt om het afval tijdens het productieproces te reduceren. Zo ben je er als consument zeker van dat de schadelijke chemische stoffen uit de productie zijn geweerd.
De producten met dit label voldoen aan de strikte veiligheids- en milieueisen. Daardoor garandeert het certificaat ook de veiligheid en gezondheid van zowel de werknemers als gebruikers.
De tussenzool van de loopschoenen wordt sinds enkele jaren vervaardigd van ecologisch vriendelijker EVA-materiaal. Deze bevatten dezelfde dempende eigenschappen zonder schadelijke stoffen. Voor de bovenkant van de loopschoen wordt het traditionele polyester- en nylongarens zoveel mogelijk vervangen door meer gerecycled polyestergaren en gerecycled nylongaren te gebruiken. Brooks heeft al doelstelling om zijn productie tegen 2040 volledig CO2-neutraal te laten draaien.
De gerecyclede materialen die het gebruikt zijn gemaakt van afvalproducten die ze inzamelen nog voor het op de afvalberg terecht komt. Zo worden het aantal plastic flessen die ze bij de productie gebruiken weergeven op de officiële site van Brooks. Zo wordt 4,1 plastieken flessen hergebruikt bij de populaire Brooks Ghost 14 loopschoen. Bij de Ghost 15 hardloopschoen loopt dit zelfs op tot 6,58 flessen.

Brooks
Brooks Ghost 15 Heren

Een blik op de zijkanten van de Brooks Ghost 15 loopschoen voor mannen

           

Gewicht: 286,3 gram
Offset: 12 mm

Brooks Ghost 15 Dames

Een blik op de zijkanten van de Brooks Ghost 15 loopschoen voor vrouwen

           

Gewicht: 258 gram
Offset: 12 mm

Hardloopschoenen van Veja
Merk Veja

Veja is een Frans schoenen- en accessoiresmerk die sneakers en hardloopschoenen produceert voor dames, heren en kinderen. Het bedrijf, opgericht in 2005 in Parijs, verkoopt producten die het op een ecologisch vriendelijke wijze in Brazilië producteert. De oprichters van Veja, Sébastien Kopp en François-Ghislain Morillion, beslisten door sociale projecten, economische rechtvaardigheid en ecologische materialen te gebruiken om schoenen op een andere wijze te ontwikkelen.

Welke ecologische materialen?

Daarvoor gebruikt VEJA biologisch katoen voor de canvas en veters uit Brazilië en Peru. Voor het fabriceren van de zolen wordt rubber uit de Amazone gebruikt.
Met de lancering van de Veja Condor verkocht dit schoenen merk zijn eerste ecologische hardloopschoen. Deze duurzame loopschoen bestaat in totaal voor 53% ecologische en gerecyclede materialen. De kenmerkende V op de zijkant van de schoen is vervaardigd door plantaardige Ricinusolie te gebruiken. De buitenkant van de zool bestaat uit 30% natuurlijke rubber of Wild rubber, 31% gerecycled rubber en 39% synthetisch rubber. De tussenzool is voor bijna de helft vervaardigd met de natuurlijke materialen bananenolie, rijstschil en suikerriet. Dit is een afvalproduct dat Veja uit de voedingsindustrie gebruikt. De andere helft wordt geproduceerd door gebruikt te maken van het zachte maar heel duurzame plastic Ethylene Vinyl Acetate. Daardoor bezit deze stof hitte en koude bestendige eigenschappen en kan het de schadelijke UV straling beter filteren. Het maakt toevoegingen van schadelijke chemicaliën, zoals Chloor, BPA of ftalaat overbodig.
Ook de binnenzool bevat 56% van de duurzame eigenschappen van het Ethylene Vinyl Acetate materiaal De overige 44% komt van gerecycled E.V.A., gerecyclede plastic flessen en jute. 100% Gerecycled polyester en gerecycled plastic flessen zitten verwerkt in het Alveo mesh bovenwerkt.

Veja
Veja Condor 2 heren

foto van een paar Veja Marlin hardloopschoenen voor mannen

       

Gewicht: 301 gram (maat 43)
Offset: 10 mm (hoogte voorvoet: 17 mm - hielhoogte: 27 mm)

Veja Marlin dames

foto van een paar Veja Marlin loopschoenen voor vrouwen

Gewicht: 288 gram (maat 42)
Offset: 6 mm (hoogte voorvoet: 10 mm - hielhoogte: 16 mm)

Sociaal

Net zoals de Veja sneakers worden ook de loopschoenen in Brazilië gemaakt in goede arbeidsomstandigheden. Op project veja-store staat onder meer te lezen dat arbeiders 2 vrije dagen per week hebben en 4 weken vakantie hebben per jaar wat in vergelijking met vele Aziatische en Chinese schoenen -en textielbedrijven niet het geval is.

Wat zeggen onafhankelijke websites?

Op de Belgische site cosh.eco zijn ze alvast overtuigd dat Veja een grote inzet toont om zijn schoenen op een ecologische, duurzame en sociaal aanvaardbare manier produceren. Bij Nederlandse site Rank a Brand waren ze minder overtuigd omdat Veja dit in 2019 onvoldoende transparant was en onvoldoende kon bewijzen.

Top 5 Ecologische hardloopschoenen
1 Mizuno Wave Neo Ultra

De Mizuno Wave Ultra scoort met 70% gebruikte biologische materialen net iets beter dan de Neo Wind.
Het is een allround loopschoen voor de neutrale hardloper met een maximale demping. De uitstekende demping in de middenzool wordt bekomen door gebruik te maken van de Mizuno Enerzy Core technologie in combinatie met Energy en Energy Lite.
De Enerzy Core is het zachtste en meest veerkrachtige materiaal dat Mizuno ooit produceerde. Het is een upgrade van de Energy die eveneens verwerkt zit in de middenzool. De optimale grip in alle weersomstandigheden wordt bekomen door gebruik te maken van de duurzame G3-buitenzool die licht in gewicht is.
Het Waveknit™ stretch bovenwerk heeft een ventilerend, natuurlijk maar een dynamische sokachtige pasvorm.
Met een gewicht van 309 gram is de Neo Ultra in de categorie hardloopschoenen met de beste demping eerder aan de zware kant. Ook de richtprijs van 220 euro is vrij duur ten opzichte van andere modellen in deze categorie.
De gemiddelde offset van 8mm maakt dat deze hardloopschoen geschikt is voor zowel sporters die landen op de voorvoet of op de hak.
Voor wie zijn ecologisch voetafdruk wil verkleinen en met een degelijk comfortabele hardloopschoen wil trainen is de Mizuno Wave Ultra momenteel de beste keuze.

Meer loopschoenen Mizuno

2 Mizuno Wave Neo Wind

De Mizuno Wave Neo scoort met 60% gebruikte biologische materialen net iets minder goed dan de Neo Ultra.
De grootste verschillen tussen deze twee hardloopschoenen is het gewicht, demping en de offset.
Vergelijken met dezelfde schoenmaat is de herenversie bijna 70 gram lichter in vergelijking met de Neo Ultra mede door het ontbreken van de Mizuno Enerzy Core technologie in de middenzool. Dit is een aanzienlijk verschil voor een hardloopschoen die je eveneens kan gebruiken bij het uitvoeren van je dagelijkse looptochten. De Neo Wind bezit dan ook logischerwijs iets minder demping maar daardoor ervaar je een nog beter lichtgewicht gevoel tijdens het lopen. De hoge offset van 12mm, 4mm meer dan de Ultra, maakt dat deze hardloopschoen eerder geschikt is voor de lopers die landen op de hiel.
Voor de minder blessure gevoelige hardlopers die de meeste looptochten afwerken op onverhard terrein en graag hun ecologische voetafdruk willen verkleinen is dit de meest geschikte hardloopschoen.

3 Brooks Ghost 15

24% van de totale schoengewicht van de Brooks Ghost is gefrabriceerd van gerecycled materiaal. Zo is het elastische bovenwerk volledig vervaardigd uit gerecyclede materialen. Het vamp-mesh bestaat uit 90% gerecycled materiaal, tongmesh uit 86% gerecycled materiaal, tong- en kraagvoering zijn goed voor 87% gerecycled materiaal. De veter, de bovenstof van de inlegzool en alle verstevigingen van textiel zijn voor 100% vervaardigd van gerecyclede materialen.
De totale CO2-uitstoot van de Ghost 15 bedraagt 9,27kg, een vermindering van 6% ten opzichte van de Ghost 14.
De resterende koolstofemissies compenseert het sportbedrijf door te investeren in compensatieprojecten. Zo investeert Brooks in een windenergieproject ten zuiden van de Chileense hoofdstad Santiago. Tevens laten ze bomen planten in Albany, een stad in de Verenigde Staten van Amerika, om zo een permanente beschermde bosbufferzone rond de waterscheiding te creëren.

Welk type loopschoen is de Brooks Ghost 15?

De Brooks Ghost 15 is een neutrale loopschoen met een gemiddelde demping geschikt voor je dagelijkse looptochten. Met een relatief hoge offset van 12mm is deze trainingschoen eerder gericht op de hardlopers die landen op de hak.
De middenzool van de Ghost 15 is vervaardigd door gebruik te maken van de DNA LOFT v2 technologie die resulteert in een betere demping. De zachte demping van de DNA LOFT helpt de hardloper te beschermen door kleine en grote oneffenheden op het oppervlak op te vangen zodat een comfortabele en aangename beleving tijdens het hardlopen blijft behouden.
Het bovenwerk van de Ghost 15 is een stuk meer ventilerend in vergelijking met de vorige versie. Zo blijven je voeten aangenaam fris bij hoge temperaturen.
De refelecterende details zijn op strategische plaatsen op de schoen aangebracht zodat je veilig kunt sporten in de duisternis. Bij de Ghost 15 is er in de hak en buitenzool duurzame en ecologisch vriendelijk rubber gebruikt. Mede daardoor is de Brooks Ghost 15 CO2-neutraal vervaardigd maar er hoeft bij deze versie minder geld te worden vrijgemaakt om te investeren in compensatieprojecten zoals dit bij de Ghost 14 het geval was. Om de Ghost 15 te produceren werden er onder andere 6,58 plastiek flessen gebruikt. Dat zijn er 2,5 meer dan bij de Ghost 14.

Meer loopschoenen Brooks

Brooks Ghost 15 Heren

Een blik op de zijkanten van de Brooks Ghost 15 loopschoen voor mannen

           

Gewicht: 286,3 gram
Offset: 12 mm

Brooks Ghost 15 Dames

Een blik op de zijkanten van de Brooks Ghost 15 loopschoen voor vrouwen

           

Gewicht: 258 gram
Offset: 12 mm

4 Veja Marlin

Doordat Veja het tekort momenteel nog niet compenseert in het planten van nieuwe bomen komen de schoenen net onder deze van Mizuno terecht in de lijst van meeste ecologisch en duurzame hardloopschoenen. De Veja Marlin scoort net iets beter dan de Veja Condor 2 in het gebruik van biologische vriendelijke materialen. Het kleine verschil met de Veja Condor 2 zit hem in de buitenkant van de zool. Alle andere gebruikte materialen bezitten hetzelfde percentage organische materialen ten opzicht van de Veja Condor 2 en Veja Impala.

Welk type hardloopschoen is de Veja Marlin?

De Veja Marlin is een neutrale allround loopschoen geschikt voor je dagelijkse looptochten. De L-foam in de middenzool is vervaardigd uit natuurlijke en duurzame latex die zorgt voor een comfortabele demping in de voorvoet en hak. De unieke eigenschappen van deze L-foam is dat het materiaal niet reageert op temperatuurwisselingen waardoor je steeds dezelfde demping in alle weersomstandigheden zal ervaren. Het ventilerend en lichtgewicht bovenwerk biedt je een aangenaam gevoel tijdens het hardlopen. Het biologisch ontworpen V-knit bovenwerk die uit 1 stuk is vervaardigd bevat elastische eigenschappen en verdeeld de druk van de voet over de hele lengte. Het zorgt er ook voor dat de schoen zich aanpast aan de grootte en volume van de voet. De strategisch geplaatste horizontale en verticale groeven in de buitenkant van de zool bezorgt de gebruiker veel grondcontact en de nodige stabiliteit met een soepele afwikkeling van de voet.
Met een offset van 6mm is deze loopschoen geschikt voor hardlopers die landen op de voorvoet.
Met een maximale verkoopprijs van 180 euro zijn de loopschoenen een stukje goedkoper dan de Mizuno Wave Neo en Mizuno Wave Ultra.

5 Veja Condor 2

Het verschil tussen de Veja Condor 2 en de Veja Marlin is het comfort. De Veja Marlin geeft je tenen meer bewegingsruimte minder wrijving en minder kans op blaren tot gevolg. Volgens gebruikers is de stof flexibeler en lichter in vergelijking met de Veja Condor 2.
De Veja Condor 2 bevatten meer ondersteunende eigenschappen in de hiel. Met een offset van 10mm tegenover 6mm zijn deze schoenen ook eerder geschikt voor de hardlopers die landen op hun hiel.
De loopschoenen van Veja Marlin bezitten dan betere ademende eigenschappen in het bovenwerk ten opzichte van de Veja Condor 2. De maximale verkoopprijs van de Condor 2 bedraagt 165 euro. Dat is 15 euro goedkoper dan de hierboven beschreven loopschoenen. Niet zo verwonderlijk dus dat de Veja Marlin een betere loopschoen is.
Deze schoenen zijn dan ook eerder geschikt voor de recreatieve sporter die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en die looptochten van maximaal 10 kilometer willen combineren met wandelingen.

6 Veja Impala

De buitenzool van de Veja Imapala bevat de helft minder biologische materialen in vergelijking met de Veja Marlin.
De Veja Impala is dan ook een goedkoper alternatief in vergelijking met de Veja Marlin. De hieldrop van beide hardloopschoenen bedraagt 6mm. De Imapala's zijn ook de lichtste schoenen in het weliswaar kleine assortiment van loopschoenen van Veja.
Ze bezitten een ademend bovenwerk en veroorzaken geen vervelende blaren. De strategisch geplaatste verticale en horizontale groeven bieden een voortreffelijke grip.
Deze trendy loopschoenen zijn geschikt om maximaal 3 maal per week te gebruiken voor korte looptochten. Ten opzichte van de Veja Marlin bezitten ze logischerwijs minder goeie demping. Met een richtprijs van 140 euro zijn ze 40 euro goedkoper dan de Veja Marlin. Deze schoen is dan ook ideaal voor sporters die uiteraard hun ecologische voetafdruk willen minimaliseren en landen op hun voorvoet.


© Renzo Vanhoorelbeke