Online de perfecte loopschoenen kopen? Ontdek de 9 tips!

Home Weg Spikes Trail Adidas Altra Asics Brooks Hoka Inov-8 Karhu Mizuno New Balance Nike On Saucony Under Armour Looptips Over A-Z
Home - Looptips - Tips online hardloopschoenen kopen? -
Online hardloopschoenen kopen? Ontdek de 9 tips!
Wat is je loopstijl? Waarom is de heeldrop belangrijk?

Er zijn 3 verschillende soorten loopstijlen, en voor elke stijl heb je een specifiek type schoen nodig. Je moet eerst uitzoeken welk type loopstijl je hebt, voordat je op zoek kunt gaan naar de juiste hardloopschoen. De meeste lopers hebben een neutrale loopstijl waarbij de hardloper landt op de buitenkant van de hiel en de voet wikkelt daarna recht af richting de grote teen. Bepaalde hardlopers hebben (over)pronatie. Daarbij heeft de enkel de neiging om naar binnen te bewegen op het ogenblik dat je de voet op de grond zet. Pronatie komt meer voor bij lopers die op de hiel landen. Ook zijn er lopers die last hebben van supinatie. De voet beweegt teveel naar buiten bij het landen van de voet op de grond. Dit kan niet verbeterd worden met loopschoenen maar kan je laten corrigeren door aangepaste steunzolen te laten maken.

Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste offset of heeldrop te kiezen.
Wat is de offset of heeldrop van een schoen?
De offset, heeldrop of ook wel drop genoemd, is het hoogteverschil van de zool van een loopschoen van de hiel naar de teen. Dit heet men in het jargon de drop. Het is dus eigenlijk gewoon het hoogteverschil van de zool tussen de voorvoet en de hiel. Bij loopschoenen wordt er veel gesproken over de heeldrop. Deze kan liggen tussen de 0 mm en 12mm.

Een zicht op de overpronerende loopschoen Asics Gel-Kayano 28


De offset bepalen is echter afhankelijk op welk deel van je voet de ondergrond raakt bij de landing. Een hardloopschoen met een lagere heeldrop maakt het makkelijker om op je voorvoet te landen. Een hoge heeldrop maakt het weer makkelijker om op je hiel te landen. Daarbij is het dus raadzamer dat je als haklander een hardloopschoen kiest met een hoge hieldrop. De voorvoetlander koopt dan het beste een loopschoen met een lagere heeldrop. Nike loopschoenen hebben een gemiddelde tot hoge offset van 8, 9 of 10mm. De wedstrijdschoenen van Nike hebben dan slechts een offset van 4mm. Hoka loopschoenen hebben een lage offset die meestal 5mm bedraagt. Bepaalde Brooks loopschoenen hebben een hoge offset van 12mm .

Indien je geen idee hebt naar je loopstijl kan je op een loopband lopen en iemand vragen om je benen en voeten te filmen met je smartphone. Aan de hand daarvan kan je achterhalen welke loopstijl je hebt.

Welke soort loopschoen wil je kopen?

Voor vele lopers een retorische vraag maar er bestaan verschillende soorten loopschoenen. De meest verkochte loopschoenen zijn schoenen die je draagt tijdens je dagelijkse looptochten op harde of zachte ondergrond. Je hebt ook wedstrijdschoenen die meestal minder demping bezitten en altijd een stuk lichter zijn. Daarnaast kan je ook kiezen om trailrunschoenen te kopen als je altijd op onverhard terrein gaat lopen. Deze schoenen bieden veel grip ten opzichte van de normale loopschoenen en hebben meestal minder demping. Spikes kan je dan kopen deel te nemen aan veldlopen of atletiekwedstrijden. Wist je dat er spikes bestaan voor de sprintafstanden en spikes die specifiek worden vervaardigd om bijvoorbeeld hoogspringen, polsstokspringen of speerwerpen te beoefenen?

Kies de juiste maat & de geschikte pasvorm

De meest voor de hand liggende tip bij het kopen van hardloopschoenen is uiteraard altijd eerst te gaan kijken naar jouw schoenmaat.
Zorg er altijd voor dat je een loopschoen koopt met een grotere maat in vergelijking tot de schoenen die je dagelijks draagt. Stel dat je normaal maat 42 hebt, kies dan voor een loopschoen met maat 43. Je voet heeft namelijk voldoende plaats nodig als je gaat hardlopen.
Uiteraard is het van cruciaal belang dat je voeten comfortabel zitten in de loopschoenen. Zorg er voor dat de bovenkant van de loopschoen stevig maar aangenaam de voeten omsluit. Je tenen moet je zeker nog kunnen bewegen en op geen enkele plek mag je een beknellend gevoel ervaren. Weet ook dat er veel merken zijn die naast de standaard maat ook een brede en smalle schoenmaat beschikbaar hebben in hun assortiment.

Heb je je hardloopschoenen online gekocht? Dan kan je ze altijd bij levering thuis even uittesten door een rondje te lopen. Draag daarbij altijd je favoriete loopsokken. Controleer uiteraard altijd of de webshop de juiste maat heeft geleverd. Als je inlegzolen draagt verwijderd altijd de originele inlegzool. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je schoen te strak is en dat je blaren zult krijgen aan de zijkanten van je voet. Pas ook altijd je loopschoenen in de namiddag of avond. Je voeten beginnen in de ochtend te zwellen tot circa 4 uur in de namiddag. Het is dus af te raden om in de ochtend je schoenen in de ochtend te testen op de juiste maat.

uitzicht op een hardloper die zijn loopschoenen aantrekt


Heb je uiteindelijk toch de verkeerde maat besteld dan kan je ze altijd retourneren. Je kan daarbij een kleinere of grotere maat bestellen of simpelweg je geld teruggestort krijgen.
Welke demping zal je kiezen?

Bij het kopen van loopschoenen geschikt voor zachte of harde ondergrond is het belangrijk dat je ook de demping kiest. Ben je van plan om je meeste trainingen uit te voeren op de weg dan is het aan te raden een hardloopschoen te kopen met extra demping. Voor de lopers die het meest gaan lopen op zachte ondergrond zoals op bospad, grasveld of Finse looppiste kunnen opteren om loopschoenen te kopen met een medium demping. Deze zijn doorgaans een iets goedkoper. Ben je een zwaarlijvige hardloper dan kies je best voor loopschoenen met een maximale demping. De meeste loopschoenen bezitten momenteel een responsieve demping waarbij je een vooruitstuwende beweging ervaart bij het afstoten van je voeten op het terrein.

Let op ademend vermogen in het bovenwerk en flexibiliteit van de zool

Als je op zoek bent naar de beste loopschoenen, moet je letten op het ventilerend vermogen van het bovenwerk. Zeker als je gaat hardlopen bij hoge temperaturen is dit belangrijk dat je voeten aangenaam koel blijven. De flexibiliteit van de zool en het gebied van je voorvoet is zeker ook een belangrijk aspect. Bij een buigzame zool ervaar je een makkelijke en natuurlijke afrol van je voeten. Als je loopschoenen online koopt kan je dit gaan controleren door naar de foto van de zool te kijken. Zitten er veel horizontale groeven in de voorvoet dan kan je er zeker van zijn dat de hardloopschoenen buigzaam zijn.

bovenaan het waterdicht bovenwerk van de Salomon trailschoen, onderaan het ventilerend bovenwerk van de Sketcher hardloopschoen
bovenaan het waterdicht bovenwerk, Goretex, van de Salomon trailschoen, onderaan het ademend bovenwerk van de Sketcher hardloopschoen
Check Reviews

Probeer op zoek te gaan naar reviews van de loopschoen die je zou willen kopen. Klopt het de tekst die de fabrikant beloofd over de loopschoenen die je wilt kopen. Wat zijn de mogelijke problemen de gebruikers ervaren bij het kopen van de schoen waar je je oog heb op laten vallen?

Vergelijk de verschillende online webwinkels en koop aan de beste prijs

Uiteraard is het de moeite waard om de prijzen op de verschillende online webshops te gaan vergelijken. Meestal zal je korting krijgen op de voorgestelde richtprijs van de fabrikant van het desbetreffende merk. Ga er nooit van uit dat de loopwinkel waar je vorige maal je loopschoenen heb gekocht nu ook de goedkoopste prijs hanteert.

       


Overzicht Loopwinkels waar je loopschoenen kan kopen.
Herroepingsrecht

Weet dat de inwoners van de Europese Unie altijd het recht hebben om aangekochte goederen vanop afstand binnen de termijn van 14 dagen na aankoopdatum terug te sturen. Daarbij hoef je geen reden op te geven zegt de Europese consumentenwet over Garantie en Annulatie. Wel krijgt de klant altijd hun geld terug: zoals de aankoop- als verzendkosten. Je hebt dus geen enkele reden om je loopschoenen niet meer online aan te kopen.

Uiterlijk en Kleur mogen geen factor zijn

Sommige lopers zijn te veel bezig met de mode. Bij het kopen van hardloopschoenen is dit echter geen goed argument om te bepalen of je nu een loopschoen al dan niet wilt kopen. Gelukkig spelen verschillende merken van loopschoenen hier handig op om de klant te laten kiezen uit verschillende kleuren.

© Renzo Vanhoorelbeke